top of page

Moje misljenje - PRIRODA

Priroda


Prirodu kao jednu celinu ili skup fizickog sveta ili zivot uopste, ponekad je vrlo lako definisati, najcesi odgovori su – priroda je sve zivo i nezivo sto nas okruzuje (ako izuzmemo kreacije coveka), priroda su reka, jezera, mora, okeani, sume… Da, sve je ovo tacno, prirodu cini sve na planeti Zemlji nastalo prirodnim putem – ili bi tako trebalo da bude.

No, kako god definisali pojam on je ispravan i neispravan ali svi ce se sloziti da se proroda od nastanka zivota na Zemlji do dana danasnjeg neprekidno menja, svake sekunde, minuta, sata, dana… i nikada nije to ono isto sto je pre izvesnog vremena bilo. Ako pogledamo malo dalje unazad (nekoliko hiljada godina recimo), primeticemo da se od mesta do mestadosta toga razlikuje, dosta toga vise nije isto. Gledano kroz istoriju, postoje dokazi o postojanju mora, jezera, reka, suma koji danas nisu na istim mestima. Dakle sve ono sto prirodu cini se menja – priroda se menja i to je cinjnica.


Ono sto bi sve nas trebalo zabrinuti jeste nas negativan uticaj na prirodu I majku Zemlju. Od nastanka coveka (evolucijom ili stvorenim dejstvom vise sile – kako ko veruje) Zemlja I sve na njoj se brze menja I sto je najbolnije ZAGADJUJE! Trpe sume, vodene povrsine, zaledjeni polovi kao I sav zivi svet. Svojim razvitkom I “napretkom” homosapijens hiljadama godina destruktivno deluje na prirodu, iako od prirodnih resursa zavisi, hrani se I produzava vrstu. Delovanje u pravcu – stvaranja novih obradivih povrsina (posto broj ljudi na planeti neprestano raste), osvajanjem teritorija I besmislenim ratovima (oruzja koja je homosapijens vremenom razvio postaju sve ubojitija I destruktivnija ne samo za coveka vec I za citav zivi svet/prirodu). Medjutim, pored razvitka kao vrste, covek pored destruktivnih poteza unazad nekoliko decenija poceo je da cini I korake u pravom smeru (mali ali bitni). Naime, dolazi do stvaranja pokreta, zajednica, udruzenja, organizacija koja svojim delovanjem pokusavaju ublaziti I zaustaviti destruktivan hod u 21 veku. Delovanje nevladinog sektora u ovoj oblasti je od ogromnog znacaja, ne samo za nas kao vrstu vec I sve biljni I zivotinjske vrste na planeti kao I prirodne resurse na istoj…


RECENT POSTS:
SEARCH BY TAGS:
No tags yet.
bottom of page